Thursday, 29 March 2012

buat kamu..




cinta dalam hati..

jangan banyak tanya, jgn banyak bicara..
jawapan ku tetap sama..

sekuat mana perasaan ini, 
sesakit mana hati ini bila mengetahui..sehebat mana dugaan yang datang..sekuat mana untuk aku mengikis apa yang sedang bersemi..sehebat mana tanda tanya di hati...sebanyak mana dan setajam mana kata-kata orang luar yang tidak mengerti.....ye..aku tetap berpegang pada kata-kata ini,

ajal maut, jodoh pertemuan di tangan ilahi..
cinta bukan bererti memiliki..
sayang bukan bermaksud menguasai...
jika sudah tertulis di luh mahfuz..
aku menerimanya setulus hatiku..
jika bukan menjadi hak aku yg abadi..
aku doakan agar dirinya sentiasa bahagia bersama pilihan hati...

i will always smile in front of you...

Tuesday, 20 March 2012

Smile



“Don't cry because it's over, smile because it happened.” 


― Dr. Seuss

Monday, 19 March 2012

Again..

Crying 
sekali lagi..
air mata tidak terbendung lagi..
pelbagai perkara bermain di minda..
pelbagai rasa berlegar-legar di hati..
Bersangka baik wahai hati..bersangka baik...

Allahu Rabbi...
Kepadamu ku berserah..
Kepadamu jua ku pohon pertolongan..


Zapin?? Inanag?? Joget???

sedang berusaha untuk kembalikan dan mulakan semula kelab tarian tradisional ..
alhamdulillah..jurulatih dh jumpe..beliau pun dh setuju...
pelajar-pelajar juga sudah ada 8 orang...
mudah-mudahan..seni budaya susur galur sebagai anak melayu..
terus berakar kepada generasi seterusnya...
aku???
menari??
mau berlubang lantai...


Wednesday, 14 March 2012

Soalan @ Permintaan??

Tanggal 10hb Mac 2012 yang lepas, kami (aku+adik+kak long anak beranak) konvoi bersama Pak Long ke Majlis WalimatulUrus 2 pupu kami di Pontian..lupe plak apa nama Kg tu...
Menu majlis lain dari yang lain..
Nasi Minyak+Ayam Golek+Daging Kurma+Sambal Udang+Acar Darat+Rojak Buah...
so aku yg tengah pantang makanan laut ni..just amik ayam golek saje...baru nak cekut udang..my Kak Long dah jeling je..huhuhuhuhu
My 2 pupu ni kawen ngan org sabah..kami x berapa rapat sebenarnya..tapi mengenangkan time ni la dapat kumpul sedara mara belah arwah mak..aku join juga..
Paling x best..baju yang aku pakai..mesti sama tema ngan pengantin...
 my nenek, pakcik-pakcik dan makcik-makcik...aku lagi suka berbual dengan mereka-mereka dari berkumpul bersama sepupu sepapat..

Pengantin yang dirai..kedua-duanya Doktor...

'Us'

masa nak balik tu..salam-salam pakcik makcik..aku sengaja amik giliran yang paling akhir sekali untuk salam ngan nenek...walaupun bukan nenek belah mak atau abah..nenek ni nenek saudara je sebenarnya..tapi kami anggap seperti nenek kami..apatah lagi hanya die sahaja nenek yang kami masih ada...
masa nak salam..nenek tarik aku suruh duduk sebelah die...
"bila giliran awak pula? Adik-adik sepupu sorang-sorang dah naik pelamin"
"Sibuk la nek..xde masa"
"Sibuk tu sentiasa ada..nenek nak makan nasi minyak awak pula"
"........"
"Mudah-mudahan nenek dapat tengok majlis awak..tengok awak bersanding pula"
"Insyaallah nek"

x sanggup aku nak pandang mata nenek...aku salam dan peluk cium nenek...
sepanjang perjalanan aku berfikir...
adakah itu pertanyaan @ permintaan???
Mana nak cari weh???

"Mudah-mudahan Ya Allah..Ya Rahman Ya Rahim...kabulkanlah...sekiranya jauh..kau dekatkanlah..sekiranya tertutup..Kau bukakanlah...Amin Yarabbal Alamin"

Wednesday, 7 March 2012

awak..awak...
awak ade mulut x????
ada akal x????
ada hati x????

eh..ada rupenyer..
kalau ada..nape mulut tu x guna..nape diam je...
kalau ada..nape akal tu tepu je..
kalau ada..nape hati tu ...hitam je..

saya dah tanya..tapi awak diam je...
xpe la..saya malas nak paksa-paksa..
saya assume awak x suka saya ...
senang cita...
fullstop!

I'M OK...U???

Dugaan datang bertimpa-timpa..
mungkin belum sampai kategori dugaan..
mungkin hanya cabaran hidup...
yang mahu mengajar aku nikmat sebenar hidup..
nikmat sebenar kepercayaan..
nikmat sebenar setiakawan..
nikmat sebenar kasih sayang..
nikmat sebenar penghargaan waktu..
nikmat sebagai manusia yang dikurniakan akal...
tekanan demi tekanan...
satu demi satu...
kena sabar..
satu demi satu...
kena ikhlas..
satu demi satu...
walau pun selalunya bukan satu demi satu...
banyak kali terpaksa dua demi dua...
kadang kala tiga demi tiga...
kadang-kala tersungkur hati ini..
tersungkur perasaan ini..
tersungkur akal ini...
mujur...
masih ada sesuatu yg positif
yang membuatkan aku..
semakin kuat...
semakin bersemangat...
semakin kental...
mudah-mudahan..
aku mampu..
sehingga ke akhir perjalanan ku....

ye..
dugaan + air mata + keluh resah + buntu + cabaran + tekanan + pengkhianatan .....
asam garam kita sebagai manusia...
Rahsia Allah..sape tau kan???